I denna laboration ska du inte skriva någon kod, utan istället ska du öva på att skriva krav i en kravspecifikation. Du ska utgå från en kort beskrivning av mål och målgrupp och sedan ta fram en kravspecifiktion, där kraven uppfyller de kriterier som tas upp i föreläsning F6c, bl.a. att de är "mätbara". Därefter gör du en egen analys av dina krav, genom att jämföra med en beskrivning i ett lösningsförslag.
Förutsättningar
Cirkus Zimus vill ha en webbplats för att beskriva sin verksamhet. Den webbyrå du jobbar på har fått i uppdrag att ta fram webbplatsen och en medarbetare där har gjort en förstudie, genom att intervjua cirkusens företrädare och satt upp mål. Även personer ur målgruppen har intervjuats och en lista på användarnas behov har tagits fram.
Mål
- Inspirera till att besöka cirkusen.
- Presentera turnéplan och program.
- Biljettbokning.
- Presentera några artister med läckra bilder.
- Informera om policy och att cirkusen är djurfri.
Målgrupp
- Besökare till föreställningar
Användarnas behov
- Se hur en föreställning går till.
- Se om man behöver förbereda sig på något sätt, t.ex. klädsel.
- Se hur djur hanteras på cirkusen.
- Se var cirkusen finns, när föreställningar ges och vad det kostar.
- Kunna boka biljett.
De som intervjuades visste inget om Cirkus Zimus och att den är djurfri, så intervjusvar och sedan sammanställning till behovslistan är baserade på vad man vill veta om en cirkus i allmänhet.
Kravspecifikation
Din uppgift blir nu att ta fram en kravspecifikation utifrån ovanstående analys. Kravspecifikationan ska bli en del av avtalet med cirkusen och en överenskommelse om vilken webbplats som ska utvecklas. Den ska också användas av andra medarbetare på webbyrån i det fortsatta designarbetet och slutligen som en validering, då webbplatsen är klar. Det är därför viktigt att kraven är mätbara och uppfyller andra kriterier för en kravspecifikation.
Ta fram en lista på krav och sätt upp dem under rubrikerna Innehåll och Funktion. I detta fall kommer det nog bli så att det mesta hamnar under innehåll och inte så mycket under funktion.
Lösningsförslag
Då du känner dig klar med din kravspecifikation, tar du fram följande "lösningsförslag". Det finns dock många olika lösningar, så detta är endast ett förslag, men analysera dina krav utifrån det som här sägs.
Klicka här, då du själv är klar
Jämför dina krav med listorna på mål och användarnas behov och ställ dig följande frågor:
-
Är alla punkter i mål och användarnas behov täckta av minst en punkt i kravlistan?
- Dvs allt som kan översättas till krav. Det kan ju också finnas långsiktiga mål som inte kan översättas. I målen och behoven kan det också finnas sådant som har att göra med utseende eller teknisk specifikation. Sådant ska inte vara med i kravlistan.
- T.ex. är målet "inspirera till att besöka cirkusen" ett mål både på kort och lång sikt. Det har nedan konkretiserats till ett krav på att det ska finnas "bilder från en föreställning". Men målet överlappas också av målet att "presentera några artister", vilket också kan bidra till att locka till ett besök.
-
Är kraven mätbara?
- Kan man objektivt avgöra om kraven är uppfyllda, då webbplatsen är klar?
- Det ska inte finnas några värdeord, såsom tydlig, lätt, enkel, häftig, läcker, ...
- I målen kan man ha värderingar som "läckra bilder", men i kravspecen måste man antingen stryka ordet "läckra" eller konkretisera vad som menas med "läckra bilder", t.ex. specificera vilken typ av bilder det ska vara, så att kravet objektivt sedan kan mätas.
-
Är kraven "lagom" konkreta?
- Står det t.ex. "information om ...", "presentation av ..." eller "beskrivning av ...", utan att det specificerats vad informationen, m.m. ska bestå av, behöver det förtydligas.
- Det ska dock inte vara några tekniska krav, t.ex. detaljer om bilders storlek eller kvalitét.
- Det ska heller inte finnas några specifikationer om var det ska placeras eller hur det ska struktureras. Inga formuleringar som "en sida om ...", "startsidan ska innehålla ...", etc.
-
Är det endast krav på innehåll och funktion?
- Dvs krav på vad som ska finnas på webbplatsen och vad användaren ska kunna göra.
- Krav på utseende, teknik, användbarhet, etc. ska inte vara med i denna kravspecifikation. Sådana krav kan sedan ändå förekomma, men då i andra specifikationer, såsom en teknisk specifikation eller grafisk profil. Men det ska inte finnas med här, utan nu handlar det endast om innehåll och funktion.
- Ligger kraven under rätt rubrik?
-
Finns det självklara krav?
- Sådant som är självklart, som t.ex. att allt ska fungera och att användarna ska kunna se (eller ta fram) det som finns som innehåll, ska inte finnas med.
- Det ska heller inte finnas med krav på navigering. Det är självklart att det ska finnas navigering och hur den ska utformas bestäms på ett högre plan i Garretts modell.
-
Finns det upprepningar?
- Är något med två gånger, kanske formulerat på olika sätt, ska det ena av kraven tas bort.
Förslag på en kravspecifikation
Observera att detta endast är ett förslag och att det kan finnas många andra krav och formuleringar som också är riktiga.
-
Innehåll
-
Bilder från en föreställning.
-
Beskrivning av ett besök:
- Parkering, ankomst, sittplats, tillgänglighet, paus.
- Bilder på entré, sittplatser.
-
Turnéplan:
- Platser, datum, tider, karta.
-
Program för föreställningen.
-
Presentation av artister:
- Bild på artisten/gruppen, bild från manegen, namn, bakgrundshistoria, beskrivning av artistens framförande.
-
Policy och beskrivning av att inga djur används.
-
Kontaktuppgifter:
- Adress, telefonnummer, e-post, länkar till sociala medier.
-
-
Funktion
- Boka biljetter.
De flesta punkter går ju konkretisera ännu mer, t.ex. hur många bilder ska det finnas om en föreställning, vad ska det skrivas om parkeringen, hur görs en biljettbokning, etc.? Men då blir det för detaljerat för kravspecen, så ovanstående är på en lagom nivå. Här håller vi oss till vad innehållet ska bestå av och vad användaren ska kunna göra, medan exakt innehåll och omfattning på punkterna sedan bestäms då materialet för webbplatsen utvecklas.
Klar
Detta var sista delen i laboration 6, så titta nu på veckans exemplel. Därefter går du vidare med att slutföra Uppgift U2.